Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 09:54

5 χρόνια σε υπάλληλο δήμου της Μεσσηνίας  για… χέρι σε λογαριασμούς νερού

 

Σε κάθειρξη 5 χρόνων, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρώην δημοτικός υπάλληλος του πάλαι ποτέ Δήμου Βουφράδος, ο οποίος εισέπραττε τους λογαριασμούς νερού από τους κατοίκους, αλλά δεν έβαζε στο ταμείο τα χρήματα.

Βέβαια, οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν κατάφεραν ποτέ να προσδιορίσουν ακριβώς το ποσό της υπεξαίρεσης γιατί δεν μπορούσε να γίνει διασταύρωση στοιχείων, επειδή πολλοί από τους δημότες είχαν πετάξει τις αποδείξεις. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος ξεπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε (διασταυρώθηκε ότι έλειπε από το ταμείο ένα ποσό ύψους 49.167,79 ευρώ), ενώ 8.350 ευρώ τα οποία απέμειναν τα ξεπληρώνει μέσω της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων. Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο, ο υπάλληλος -ο οποίος έχει απολυθεί- εισέπραττε τους λογαριασμούς, έκοβε και απόδειξη στους δημότες, αλλά δεν απέδιδε τα χρηματικά ποσά στο ταμείο του δήμου. Αυτό κράτησε από τον Ιούλιο του 2002 έως και τον Δεκέμβριο του 2010, οπότε ο Δήμος Βουφράδος καταργήθηκε και εντάχθηκε στον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

Χθες μεταξύ των μαρτύρων οι οποίοι κατέθεσαν ήταν και ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τα δημαρχιακά καθήκοντα στον ενιαίο καλλικρατικό δήμο τον Ιανουάριο του 2011. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσει πού πήγαν τα χρήματα που εισέπραξε ο πρ. Δήμος Βουφράδος από λογαριασμούς νερού, τους οποίους ναι μεν πλήρωσαν οι δημότες, αλλά ποτέ δεν καταχωρίσθηκαν στα αρχεία του δήμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό ήρθε στην επιφάνεια όταν δημότες της Βουφράδος κλήθηκαν να διπλοπληρώσουν τους λογαριασμούς νερού. Οπως κατέθεσε ο Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ φαινόταν πως υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές, οι δημότες προσκόμιζαν αποδείξεις ότι έχουν πληρώσει. Διέταξε λοιπόν ΕΔΕ, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα πόσα χρήματα δεν μπήκαν στο ταμείο.

Ο συνήγορος υπεράσπισης πάντως επέμεινε ότι ο πελάτης του (ο οποίος δεν παρέστη στη δίκη και εκπροσωπήθηκε) ήθελε μόνο να... εξυπηρετηθεί επειδή είχε προβλήματα με το σπίτι του, και άλλωστε επέστρεψε τα χρήματα. Ο Δήμος Μεσσήνης εκπροσωπήθηκε από συνήγορο πολιτικής αγωγής, η οποία στάθηκε στην αγόρευσή της στα ιδιαίτερα -όπως είπε- τεχνάσματα που εφηύρε ο κατηγορούμενος για να μην αποδίδει τα χρήματα στο ταμείο και τόνισε πως εξαιτίας της αδυναμίας διασταύρωσης των στοιχείων είναι ελάχιστα τα ποσά τα οποία βεβαιώθηκαν ότι υπεξαίρεσε σε σχέση με αυτά που στην πραγματικότητα είχε εισπράξει.

Πάντως το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, επιστρέφοντας μέρος από τα χρήματα.

Ν.Κ.